Berenklauw Ongeveer 24 uur na het contact met het sap van de Berenklauw ontstaan rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. Deze letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken. Na genezing kunnen ze een bruinverkleuring (hyperpigmentatie) van de huid achterlaten. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan in sommige gevallen permanente blindheid ontstaan. Wat te doen na contact met de plant?
Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water
Vermijd de zon gedurende één week
Ga zeker naar de huisarts als er huidletsels te zien zijn
Raak de plant niet aan en waarschuw kinderen ervoor. Verwijder Berenklauw, en in ieder geval uit gangpaden! Meer informatie over de Berenklauw op de website van de GGD.
Japanse Duizendknoop De Japanse duizendknoop is een diepwortelende plant die zich snel uitbreidt. De stengels groeien onder de grond horizontaal en kunnen overal naar boven komen in weer een nieuwe plant. Deze plant overwoekert andere planten en zorgt voor grote schade aan o.a. natuur, wegen en gebouwen. De gemeente bestrijdt de plant en vraagt daarbij onze hulp.
Graaf de planten uit. Haal hierbij alle wortels weg. Zelfs het kleinste wortelstukje kan weer een nieuwe plant worden..
Hou de duizendknoop in toom door de stengels een aantal keren per jaar uit de grond te trekken.
Maak van de groeiplaats gazon en maai dit minstens eens per twee weken.
Gooi het groenafval niet op de composthoop maar altijd in de vuilcontainer.